مجله‌ی الکترونیک سفرستان

جامع‌ترین وب‌سایت فروش بلیط هواپیما و هتل

مجله‌ی الکترونیک سفرستان

جامع‌ترین وب‌سایت فروش بلیط هواپیما و هتل

این هفت اعجوبه‌ی جهان- قسمت دوم


در قسمت پیشین از عجایب هفت‌گانه‌ی جهان کهن گفتیم، فهرستی که تنظیم آن به پیش از میلاد مسیح می‌رسد که توسط یونانیان مورخی همچون هرودوتس تنظیم شده‌است. برخی از بناهای این مجموعه در طول تاریخ به طور کلی نابود شده و چیزی از آنها باقی نمانده‌است، از برخی دیگر خرابه‌هایی قابل مشاهده باقیست. چندی از این آثار در میان مرز واقعیت و افسانه گم شده است. هر چه باشد این بناها و مجسمه‌ها آن چنان حیرت انگیز بوده که چگونگی ساخت آنها همواره به عنوان مساله‌ای جذاب مورد تحلیل و بررسی اندیشمندان و حتی غیر متخصصان قرار گرفته و تئوری‌های بسیاری از نظریه‌های علمی گرفته تا تحلیل‌های عجیبی چون دخالت بیگانگان، موجودات فضایی، در ارتباط با آنها مطرح شده‌است. تهیه این فهرست‌ها آنقدر مورد توجه قرار گرفت که در قرون مختلف نیز، فهرست‌هایی باز طراحی شد.

در قرن 19  و 20 فهرست‌هایی با عنوان عجایب هفت‌گانه‌ی قرون وسطا یا میانی توسط مورخان و نویسندگانی تنظیم شد. دلیل اینکه مورخان معتقدند نام این آثار در قرون 19 و 20 تنظیم شده این است که نام وسطا پس از رنسانس و در قرن 16 بر روی این بخش از تاریخ اروپا ( از پایان امپراتوری روم تا سقوط قسطنطنیه) گذاشته شد. گفتنی است برخی از این آثار پیش از دوران میانی ساخته شده‌اند اما در عصر میانی بسیار مورد توجه قرار گرفت.

در فهرست‌های موجود از این دوره اختلاف نظر و تفاوت‌هایی وجود دارد به عبارت دیگر اگر بخواهیم کل آثار ذکر شده در این فهرست‌ها را بررسی کنیم با بیش از هفت بنا رو به رو می‌شویم.

فهرست دوران‌های تاریخی دیگر

استون هنج

این بنای پیشاتاریخی در انگلستان از اسرار جهان باستان است، از آن بناهایی که در رابطه با ساخت آن سوالات بسیاری وجود دارد. یکی از دلایل آن چگونگی قرار گرفتن این سنگ‌ها بر روی یکدیگر است، سنگ‌هایی که وزن آنها به 50 تن می‌رسد. برخی نظریه پردازان معتقدند سنگ‌ها به وسیله‌ی غلتک به محل احداث آورده می‌شده و سپس با طناب و ساخت شیب‌های خاکی بر روی هم قرار می‌گرفتند. قدمت این بنا به 2 تا 3 هزار سال پیش از میلاد مسیح باز می‌گردد.

تحقیقات باستان شناسان نشان می‌هد، بناهای سنگی استون هنج به مانند یک تقویم غول پیکر بوده و با تغییر وضعیت زمین نسبت به خورشید و ایجاد سایه، آنها فصول مختلف را مشخص می‌کردند، آنها حتی احتمال می‌دهند این مکان یک مکان مذهبی بوده‌است.  اگر بلیط هواپیمای شما به مقصد انگلستان است، دیدن این اعجاب معماری را از دست ندهید.

کولوسئوم

کولوسئوم(Colosseum or Coliseum) آمفی تاتری بزرگ بوده که امروز بقایای آن در شهر رم ایتالیا واقع شده‌است، این بنای ثبت شده در میراث فرهنگی یونسکو، یادآور جنگ‌های خونین گلادیاتورهاست. این بنا که نزدیک به 80 هزار نفر را در خود جای می‌داده در سال 80 میلادی ساخته‌شد. کولوسئوم به جهت معماری بسیار شگفت‌انگیز است، در ساخت این تماشاخانه  بتن و آهک به کار رفته است. در زیر این بنا سرداب‌هایی برای نگهداری حیوانات و بردگان ساخته شده‌بود. کولوسئوم تا اواخر قرون وسطا تعطیل بود و پس از بازگشایی مجدد به عنوان مکانی برای آموزش‌های دینی مورد استفاده قرار گرفت.

زلزله‌های متعدد اما این بنا را تا حد زیادی تخریب کرد با این حال همچنان یکی از پربازدیدترین مکان‌های گردشگری ایتالیا و حتی اروپا به حساب می‌آید. بزرگی، معماری منحصر به فرد و با شکوه این بنا به طور قطع آن را در فهرست شگفتی‌های هفت‌گانه قرار داده‌است.

دخمه‌های کامل الشکوفه

سرداب‌های تاریخی واقع در اسکندریه‌ی مصر که ترکیب شگفت انگیزی از فرهنگ یونانی، رومی و مصری آن را در زمره‌ی شگفتی‌های جهان قرار داده‌است. این دخمه‌ها در قرن دوم میلادی بنا شد. کامل الشکوفه در واقع یک نکروپلیس یا همان گورستان(گور دخمه) باستانی است. گفتنی است نام یونانی این مکان در لغت تپه‌ی سفالی معنا می‌دهد.

معماری این گورستان بسیار شگفت‌انگیز بوده و راه‌های مارپیچی که به زیر زمین و محل دفن اجساد می‌رسد آن را بسیار مخوف کرده؛ در این دخمه‌ها تالاری به نام کاراکالا وجود دارد که مکان دفن اجساد قربانیانی است که به دستور امپراتور قتل عام شده‌اند. این مکان دوران‌های متفات تاریخی را به خود دیده و به طرز جالب توجهی به جای آنکه توسط گروه‌های مختلف تخریب شود به ترکیبی از گوناگونی فرهنگ آنها بدل شده‌است.

دیوار بزرگ چین

نام دیوار بزرگ چین را بارها و بارها شنیده‌ام، بنایی که عظمت آن چشم هر بیننده‌ای را خیره می‌کند، بنایی که با افسانه‌های بسیاری نیز همراه بوده از جمله این باور عام که دیوار چین تنها بنایی است که از فضا قابل مشاهده‌است، گرچه این باور هیچ‌گاه اثبات نشده‌است.

پر بیراه نیست اگر بگوییم تاریخ چین، این کشور کهن با ساخت دیوار گره خورده است. ساخت دیوار چین در دوره‌ی حکومت چند سلسله و پادشاه ادامه داشت.

اول بار در فاصله‌ی قرن پنجم تا هشتم پیش از میلاد، حکومت چین برای دفاع از کشور در برابر هجوم اقوام شمالی برج‌های آتش را برای خبر رسانی و نیز قلعه‌هایی مرزی را بنا کرد. پس از به وحدت رسیدن چین، اپراتور چین شی هوان، با اتصال دیوارهای دوک‌ها، بنایی یک‌دست برای حفاظت از مرزهای شمالی ایجاد کرد و به تدریج ساخت دیواری بزرگ و یک‌پارچه ادامه یافت. روایت‌ها و نظریاتی می‌گوید در دوران سلسله‌ی خان طول این دیوار به 10 هزار کیلومتر رسید و حتی در ادامه 50 هزار کیلومتر این عدد، عددی شگفت‌انگیز  و حتی باور نکردنی است. آنچه امروز قابل مشاهده است دیواری به طول 21 کیلومتر است.

پیشرفت علم و دانش مهندسی در طی دوران‌های مختلف تاریخی در این دیوار قابل مشاهده است. در آغاز از سنگ‌های سست و ضعیف استفاده می‌شد تا آنکه آنان یاد گرفتند خشت‌هایی ابتدایی بسازند و حتی بنا به کشف محققان در سلسله‌ی مینگ از سنگ و آجر برای ساخت دیوار استفاده کنند.

برای دیدن این شکوه بی بدیل که در طول قرن‌ها بر جا مانده وقت را از دست ندهید و یک بلیط هواپیما به مقصد چین، کشور افسانه‌ها بخرید. گفتنی است این اثر در فهرست میراث یونسکو نیز ثبت شده.

برج چینی نانجینگ

اگر بلیط هواپیمای شما به مقصد چین است، یکی دیگر از بناهای عجایب هفت‌گانه را نیز می‌توانید ببینید. این بنا در قرن 15 به عنوان معبدی برای بوداییان بنا شد، این برج بلند به شکل هشت گوش ساخته‌شد. در دوران اوج این برج مردم شهر منظره‌ای شگفت‌انگیز از نانجینگ را پیش روی خود می‌دیدند. برجی که با آجرهای سفید و سنگ‌های درخشان تزیین شده بود. همین امر سبب انعکاس نور خورشید در طول روز می‌شد، در شب نیز تصاویر زیبا روی برج که طرح‌هایی از پرندگان، گل و حیوانات بود به چشم می‌خورد، درون پاگردهای برج سوراخ‌هایی ایجاد شده‌بود که مشعل‌هایی روشن را از آن می‌آویختند.

چشم‌انداز این برج رنگارنگ درخشان سبب شد تا اروپاییان آن را وارد فهرست شگفتی‌های هفت‌گانه کنند. در قرن 19 و در جریان شورش تایپینگ به رهبری هونگ شئو چوان، این برج به دلیل آنکه معبد بوداییان بود تخریب شد.امروز به همت یکی از میلیاردهای چینی این بنای تاریخی در حال مرمت و بازسازی است.

ایاصوفیه

ایا صوفیه بی تردید یک شاهکار معماری است؛ این بنا در قرن پنجم میلادی و حکومت امپراتوری بیزانس به دستور کنستانتین ساخته‌شد؛ این بنا در واقع کلیسای جامع مسیحیت شرق بود و در طول پنج سال بنا شد. در طول قرون مختلف بخش‌های گوناگونی به این مجموعه اضافه شد تا برای مدت‌ها یکی از بزرگترین کلیساهای جامع دنیا شناخته شود اما زلزله‌ای بزرگ به این بنا خساراتی جدی وارد کرد.

در دوران عثمانی ایا صوفیه با ساخت مدرسه‌ی قرآنی، کتابخانه و آشپزخانه بدل به مسجد شد تا آنکه آتاتورک آن را به موزه‌ای برای بازدید عموم بدل کرد.

یکی از شگفتی‌های این مجموعه دو  مناره‌ در دوطرف ایا صوفیه است که معمار خلاق و هوشمند آن سینان ترک برای مقاوم سازی این بنا در مقابل زلزله ساخته است که در نوعی خود حرکتی نوآورانه به حساب می‌آید. اگر از عاشقان معماری هستید، بلیط هواپیمای سفر بعدی خود را به مقصد ترکیه بگیرید.

برج کج پیزا

در میدان کلیسای جامع توسکانی برجی شگفت‌انگیز قرار دارد که با زاویه‌ای در حدود چهار درجه به سمت جنوب غربی متمایل شده‌است. این برج قرار نبود کج باشد اما سستی زمینی که بنا در آن احداث شد، سبب این اتفاق گشت. در قرن 12 ساخت این برج آغاز شد اما پس از چند سال و پیش از آنکه ارتفاع آن به 12 متر برسد ساختمان به یک سمت خمش پیدا کرد و به این ترتیب ساخت تا آن تا یک قرن متوقف ماند، تمهیدات مختلف معماری کارساز نبوده و در نهایت این برج با شیبی زاویه‌دار به پایان رسید؛ این برج بدون شک یکی از زیباترین آثار هنری و معماری است که جهان به خود دیده.

تاج محل

دیدن این بنا ارزش آن را دارد که همین لحظه بلیط هواپیمای خود را به مقصد هند بگیرید و به گردش در این آرامگاه زیبا بروید، جایی که داستان عاشقانه‌ی غم‌انگیزی را روایت می‌کند. شاه جهان پادشاه مغولی این آرامگاه را برای همسر خود ارجمند بیگم بانو ملقب به ممتار محل ساخت، ممتاز محل شاهزاده‌ای ایرانی بود و در زمان حیات خود از شاه جهان چند درخواست داشت که یکی از آنها ساخت همین بنا بود؛ شاه جهان پس از درگذشت همسرش آنقدر ناراحت شد که چند روز خود را در اتاق حبس کرد. در ساخت این بنا که حدود 22 سال به طول انجامید از 22 هزار کارگر و یک هزار فیل استفاده شده در تزیین بنا نیز سنگ‌هایی قیمتی همچون یاقوت به کار رفته‌است.

عجایب هفت‌گانه‌ی جدید

در عصر حاضر با توجه به مجسمه‌ها و بناهایی که در قرن‌های اخیر ساخته‌شده بود، دست اندکاران این حوزه تصمیم گرفتند تا این فهرست را به روز رسانی کنند و پس از یک نظرسنجی در ژوئیه 2007 در لیسبون نتایج اعلام شد.

کولوسئوم، دیوار بزرگ چین، تاج محل و هرم بزرگ جیزه از آثاری است که در این فهرست قرار گفتند، گفتنی است تعداد عجایب این فهرست به عدد هشت می‌رسد.

مجسمه‌ی مسیح نجات دهنده

در ریو دو ژانیرو و در بالای کوه کورکووادو مجسمه‌ای از حضرت مسیح به طول 38 متر بنا شده‌است. این مجسمه با بتنی خاص و انعطاف پذیر توسط پل لاندوسکی در قرن 16 ساخته‌شد.

شهر پترا

پترا پایتخت حکومت نبطی‌ها، شهر صخره‌هاست، شهری که در دل کوه و صخره‌های به رنگ صورتی و گل‌های سرخ ساخته‌شده‌است. نبطی‌ها از عرب‌های شمال جزیره بوده‌اند. پترا در روزگار پر شکوهش قطبی اقتصادی جهان باستان بود. این خرابه‌های این شهر در اردن کنونی واقع شده و میزبان حدود 800 نوع اثر تاریخی است.

چیچن اتیزا

اثری به جا مانده از تمدن مایا، بنایی اسرار آمیز و حتی مخوف؛ چیچن اتیزا یعنی در کنار دهانه‌ی چاه ایتزا، باستان‌شناسان و کارشناسان زبان‌های باستانی، معتقدند ایتزا خود به معنای جادویی بوده‌است. این مجموعه از هفت بنا ساخته شده است، شواهد و تزیینات نشان می‌دهد مایاها به نجوم علاقه‌ی بسیار و حتی دستاوردهایی هم در این زمینه داشته‌اند. مهمترین بنا، ال کاستیلو به معنای قلعه است، هرمی که از چهار طرف دارای پله‌های تا بالای معبد بالای آن بوده‌است.

آنچه اینجا را مخوف می‌کند، بقایایی است که نشان می‌دهد قربانی کردن انسان در این معابد معمول بوده‌است. اگر می‌خواهید به این بنا اسرارآمیز سفر کنید، یک بلیط هواپیما به مقصد مکزیک تهیه کنید.

ماچو پیچو

شهری به سبک معماری اینکاها یکی دیگر از اقوام بومی قاره‌ی آمریکا؛ یکی از مهمترین بناهای این مجموعه، معبد خورشید واقع شده در محوطه‌ای که به عنوان منطقه‌ی مقدس در بین باستان‌شناسان معروف شده‌است. یکی از شگفتی‌های معماری اینکاها خانه‌های مدوری است که سنگ‌ها و حالت چینش آنها، آدمی را شگفت‌زده می‌کند، این بنا نیز قرین روایت‌هایی میان خیال و واقعیت است. ماچو پیچو در کشور پرو واقع‌ شده‌است.

عجایب در این جهان بسیار است، پس زمان را برای دیدن این شگفتی‌ها، این میراث ارزشمند تاریخ بشری از دست ندهید، همین امروز بلیط هواپیمای خود را مقصد این بناهای خیال انگیز تهیه کنید.

 

این هفت اعجوبه جهان- قسمت اول

کسی نیست که نام عجایب هفت‌گانه به گوشش نخورده باشد، گرچه در تطابق فهرست‌های گوناگون با یکدیگر متوجه می‌شویم که اختلاف نظرات اندکی در میان آنها وجود دارد، این داستان به شکل کلی آنقدر برای همگان جذاب شد که چندی پیش با توجه به آثاری که به نسبت شگفتی‌های جهان کهن که بسیاری از آنها در اثر عوامل مختلف از میان رفته‌بودند، قابل دسترس‌تر است، فهرستی از عجایب جدید جهان تدوین شد. گفتنی است این روزها همه‌ی کشورها نیز فهرستی از عجایب هفت‌گانه‌ی خود تدوین کرده‌اند در گامی فراتر فهرست شگفتی‌های هفت‌گانه‌ی زیر آب و حتی منظومه‌ی شمسی نیز این روزها در دسترس است. پیش از آنکه هفت شگفتی جهان جدید را معرفی کنیم، برویم به سراغ بررسی و مروری بر شگفتی‌های جهان کهن، ببینیم اول بار از کجا و توسط چه کسی این فهرست تدوین و به جهان معرفی شد، آثار ذکر شده اکنون در چه وضعیتی هستند و در کجاهای این کره‌ی خاکی واقع شده‌اند.

شگفتی‌های هفت‌گانه‌ی جهان باستان شامل مجموعه‌ای از آثار برتر مجسمه‌سازی و معماری می‌شود، بر طبق اسناد و روایت‌های تاریخی اول بار انتیپاتر صیدایی، مردی یونانی دو قرن پیش از میلاد مسیح در کتابی این آثار را مکتوب کرد. شعری منتسب به این نویسنده‌ی فنیقیایی یونانی‌الاصل است که در آن می‌گوید:« پیش از این به چشم خود دیده‌ام دیوار بابل پرعظمت را که گذرگاه ارابه‌هاست و نیز مجسمه‌ی زئوس را در کرانه‌ی آلفوس، باغ‌های معلق و کولسوس خورشید را ابهت اهرام سر به فلک کشیده و آرامگاه بی‌کران ماسول را اما آن زمان که نظاره می‌کردم خانه‌ی آرتیمس را بنا شده بر ابرها، نبوغ آن همه اعجاز در نظرم رنگ باخت و با خود اندیشیدم پس از المپ، خورشید چیزی به این عظمت ندیده‌است هرگز!"

تهیه‌ی فهرست کامل از عجایب هفت‌گانه به هرودتس(Herodotus) در سال 425 پیش از میلاد و نیز کالیکاکوس که مورخ و سر کتاب‌دار کتاب‌خانه‌ی اسکندریه بوده، باز می‌گردد. از این دو فهرست تنها ارجاعات به جا مانده است  خود آنها در طول تاریخ از میان رفته‌اند، کتابی که کالیماکوس در آن این شگفتی‌ها را معرفی کرده در آتش سوزی بزرگ کتاب‌خانه‌ی اسکندریه نابود شد.

دو نکته‌ی جالب در مورد این فهرست وجود دارد یکی آنکه بیشتر این آثار در منطقه‌ی جغرافیایی مدیترانه واقع شده و دیگر عدد هفت که در کلیه‌ی این فهرست‌ها رعایت شده‌است، عدد هفت نزد یونانیان نماینده‌ی کمال و فراوانی بوده است، همچنین در آن موقع پنج سیاره در آسمان شناخته‌شده بود که به همراه ماه و زمین عدد هفت را تشکیل می‌دادند.

عجایب هفت‌گانه‌ی جهان باستان

هرم بزرگ جیزه

این هرم در فاصله‌ی سال‌های 2561-2584 پیش از میلاد در مصر باستان ساخته‌شد؛ این اثر هنوز در مجموعه‌ی اهرام جیزه قابل مشاهده ‌است. این هرم آرامگاه فرعون خوفو است از این رو به هرم خوفو نیز در میان گردشگران معروف شده‌است. گفتنی است در ساخت این هرم 100 هزار نفر به کار گرفته شده‌اند و مدت 20 سال ساخت آن به طول انجامیده‌است. مورخان بر این باورند که این 2.3 میلیون سنگ به کار رفته از معدنی در نزدیکی مکان احداث، استخراج و به آنجا منتقل شده‌است. این تعداد سنگ به کار رفته، اندازه و وزن آنها در کنار معماری شگفت انگیز اهرام سبب شده  تا تئوری‌های بسیاری در رابطه با ساخت این اهرام مطرح شود و همچنان این سوال در اذهان باقی بماند. برای دیدن اثری که از دورترین زمان تاریخ هنوز برای بازگویی داستان‌هایش پابرجا مانده، کافیست یک بلیط هواپیما به کشور رمز و رازها، مصر تهیه کنید.

باغ‌های معلق بابل

این باغ افسانه‌ای که به نام باغ‌های معلق سمیرامیس نیز شهرت دارد به دستور بخت‌النصر دوم 600 سال پیش از میلاد ساخته‌شد؛ این باغ در واقع‌ تراس‌هایی بود که توسط ستون‌های توخالی پوشیده از گیاهان، روی هم بنا شده‌بودند. اولین قرن پس از میلاد مسیح این باغ در اثر توفان شن از میان رفت. تحقیقات و اکتشافات در منطقه سبب کشف پایه‌های این ستون‌ها شده‌است. اما همچنیان حقیقت وجود این باغ‌ها در مرز میان افسانه و واقعیت گم شده‌است.

نیایشگاه آرتمیس

این کاخ مرمرین، روزی زیباترین بنای روی زمین شناخته می‌شده‌است که در سال 550 پیش از میلاد توسط یک معماری یونانی ساخته شده‌است. این مکان دو بار مورد غارت و هجوم قرار گرفت. گفتنی است پس از اولین هجوم، اسکندر مقدونی که درست در آن شب به دنیا آمده بود در بزرگسالی خود اقدام به مرمت مجدد بنا کرد که تا پس از مرگش نیز کار ساخت و ساز ادامه داشت اما پس از آخرین هجوم این شهر کم کم ساکنانش را از دست داد و خالی از سکنه شد. بقایای این بنا اکنون در شهر افسوس ترکیه واقع شده‌است در واقع آنچه از این بنای شگفت‌انگیز بر جای مانده چند ستون است با این حال دیدن آنها خالی از لطف نیست پس اگر بلیط هواپیمای شما به مقصد ترکیه است به افسوس این شهر تاریخی نیز سفر کنید.

تندیس زئوس در المپیا

مجسمه‌ی زئوس خدای یونانی، یکی از  عظیم‌ترین، اگر نگوییم عظیم‌ترین، تندیس‌های جهان است و از همین رو نیز به عنوان یکی از عجایب هفتگانه‌ی جهان باستان شناخته می‌شود. این تندیس در المپیا، قطب مذهبی یونان واقع شده‌بود و میزبان جشن‌ها و مسابقات ورزشی بسیاری بوده‌است. در ابتدا معبدی به همین نام ساخته شد و در سال 450 پیش از میلاد مجسمه‌ی غول‌پیکر زئوس توسط فیدیاس شهیر بنا و در این معبد قرار گرفت. در قرن اول پس از میلاد کالیگولا، امپراتور رومی سعی کرد تا این تندیس را به روم منتقل کند اما ناکام ماند تا آنکه در سال 522 میلادی در اثر زلزله این بنا به طور کامل نابود شد و امروزه تنها خرابه‌هایی از آن پیش روی بازدیدکنندگان در یونان برجا مانده‌است.

آرامگاه هالیکارناسوس

این آرامگاه با معماری زیبا و ویژه توسط معماران چیره‌دست یونانی درفاصله‌ی سال‌های 353 تا 350 پیش از میلاد ساخته‌شد. این آرامگاه ماسول، پادشاه کاریا بوده‌است، پس از میلاد مسیح این آرامگاه که بر روی آن تندیس خدایان یونانی دیده‌می‌شد توسط مسیحیان نابود شد، اگر دوست دارید خرابه‌های به جا مانده از آن را ببینید یک بلیط هواپیما به مقصد بودروم ترکیه تهیه کنید.

غول رودس

در ورودی شهر رودس در یونان و به نشانه‌ی اتحاد آنان تندیسی از هلیوس، خدای خورشید بنا شد که ساخت آن 12 سال به طول انجامید و آنقدر بزرگ و شگفت‌انگیز بود که به غول رودس معروف شد. ساخت این تندیس در سال 282 پیش از میلاد به اتمام رسید اما تنها 56 سال دوام آورد و در اثر زلزله‌ای شدید تخریب شد.

این تندیس 33 متر ارتفاع داشت که بر روی پایه‌های مرمرین 15 متری نصب شد. برای ساخت این مجسمه خاک ریزی بلند تهیه کرده‌بودند و قطعات برنز را بر روی چهارچوبی از سنگ و آهن قرار می‌دادند. ساخت و نصب چنین تندیس عظیمی به ویژه با امکانات آن روزگار چیزی شبیه به افسانه‌ای باورنکردنی بود.

فانوس اسکندریه

این بنا که در سال 280 پیش از میلاد ساخته شده با افسانه‌های بسیاری همراه شده‌است. جالب است بدانید نام فانوس نیز از اسم جزیره‌ای که این بنا بر روی آن قرار گرفته، آمده‌است. در جزیره‌ی فاروس در نزدیکی بندر اسکندریه، برجی بزرگ بود که بر بالای آن همواره آتشی روشن بود تا ملوانان بتوانند کشتی‌های خود را به بندر اسکندریه برسانند. در واقع اینگونه شد که به بناهایی با چنین معماری و کاربردی فاروس دریایی و در تلفظی دیگر فانوس دریایی گفتند. این بنا در زمان بطلمیوس دوم، جانشین اسکند ساخته‌شد و در رابطه با بلندای آن اختلاف نظر و داستان‌سرایی‌های بسیاری وجود دارد. این بنا به طور کامل در اثر زلزله از میان رفت و از خرابه‌های آن هیچ نماند.

در دوران قرون وسطا این فهرست تغییراتی کرد و بناهایی به آن اضافه شد. در فاصله‌ی قرن 19 الی 20 فهرستی مربوط به آثار دوران قرون وسطا از شگفتی‌های جهان تدوین شد که البته برخی آثار آن مربوط به پیش از قرون وسطا می‌شوند. این روند ادامه داشت تا آنکه در عصر حاضر نیز فهرستی با عنوان عجایب هفت‌گانه‌ی جدید جهان معرفی شد که سبب جذب گردشگران بسیاری به کشورهای میزبان آن شد.

این شگفتی‌ها نه تنها به سبب اندازه و معماری ویژه‌اند بلکه در پس هر یک از آنها داستان و برگی از تاریخ نهفته‌است که میراثی شگفت را برای ما بازگو می‌کند، داستانی از توانمندی، هنر و خلاقیت پیشینیان ما، در قسمت بعدی برای آگاهی از شگفتی‌های مطرح شده در قرون وسطا و نیز عجایب جدید جهان با ما همراه شوید، تردید نکنید زیبایی‌ها آنقدر بسیار است که بلیط هواپیمای مقصد بعدی شما در میان یکی از این شهرهاست.

 برای دیدن عکسها به سایت سفرستان مراجعه کنید!

 

مرا با خودت ببر!


تا به حال اسم هیچ هایکینگ(Hitchhiking) یا رایگان سواری به گوشتان خورده‌است؟ تصویر کسانی که با کوله پشتی در کنار جاده ایستاده و به صورت رایگان توسط رانندگان به مقصدشان رسانده می‌شود را در فیلم‌ها دیده‌اید؟ این یک شیوه‌ی مسافرت ماجراجویانه است، شیوه‌ای که نه هرکسی دل و جراتش را دارد و نه تحمل سختی‌هایش اما برخی از گردشگران و جهانگردان هم هستند که با این شیوه دست به مسافرت می‌زنند نه فقط برای آنکه به صورت رایگان می‌توانند مسافت‌های بسیاری را طی کنند بلکه هیجان و آشنایی با با مردم بومی و فرهنگ هر کشور دلیل اصلی این روش در میان این ماجراجویان است. البته گفتنی است هیچ هایکرها این قرار نانوشته را دارند حه برای حمل و نقل هیچ هزینه‌ای پرداخت نکنند به عبارت ساده‌تر وقتی کسی میگوید می خواهم هیچ هایکینگ کنم یعنی می‌خواهد به سفری برود که تا رسیدن به مقصد به صورت رایگان از وسایل نقلیه استفاده کند.

در معنای لغوی رایگان سواری یعنی مسافرت رایگان که فرد مسافر با درخواست از رانندگان بدون پرداخت کرایه با آنان همسفر و همراه می‌شوند. یکی از نشانه‌های رایج در میان هیچ هایکرها، نوشتن نام شهر مورد نظرشان بر روی کاغذ است، به نوعی در واقع این یک نشان بین المللی است که افراد با دیدن آن متوجه می‌شوند که فرد مورد نظر یک هیچ هایکر است و اگر راننده نیز مشتاق همراهی با ماجراجویی جهانگرد باشد او را سوار می‌متد، البته هیچ هایکرها به شدت توصیه می‌کنند پیش از سفر در رابطه با این شکل از سفر در کشور مقصد تحقیق و بررسی کرده و واکنش‌های فرهنگی نسبت به آن را بسنجند.

تاریخ این روش از مسافرت به سال‌ها پیش بر می‌گردد حتی جالب است بدایند که عکسی قدیمی نشان می‌دهد در دهه‌ی سی میلادی نیز مردم به این روش مسافرت می‌کردند؛ این روش در دهه‌ی هفتاد میلادی به اوج خود رسید، گفتنی است این روزها کشورهای مختلف قوانین خاصی را نیز در این زمینه برای حفظ امنیت بیشتر مسافران وضع می‌کنند، به طور مثال در نپال و هلند که هیچ هایکینگ روشی مرسوم است، مکان‌های مخصوص و یا در واقع ایستگاه‌های مخصوص توسط تابلوهایی برای مسافران مشخص شده‌است.  این در حالیست که در برخی شهرها و کشورها به خاطر خطراتی متقابل این کار را ممنوع و غیر قانونی است.در آمریکا و در دوران رکود اقتصادی، این روش از مسافرات بسیار محبوب شد اما در طی سالیان بعد، مخاطراتی که هم برای گردشگران و هم برای رانندگان پیش آمد سبب شد تا ایالت‌ها و شهرهای خاصی این روش را به صورت قانونی مدون کنند.

گفتنی است این روش در میان ستارگان و افرادی مشهور نیز باب بوده‌است؛ جان واتر فیلم‌نامه‌نویس و کارگردان آمریکایی که به گفته‌ی خودش از کودکی خود را فردی ماجراجو و کنجکاو می‌دانسته، با هیچ هایکینگ به سفری به دور آمریکا می‌رود، اوحتی کتابی نیز درباره‌ی تجربه‌ی سفرش می‌نویسد. ستاره‌ی فیلم‌های ماموریت غیر ممکن، تام کروز نیز در دوران جوانی و زمانی که هنوز مشهور نشده بود از این روش برای سفر استفاده می‌کرد.

چندی پیش یک هیچ هایکر هلندی به نام آیریس فلدوایک با این روش به ایران سفر کرد، این دختر هلندی ماجراجو که به 59 کشور سفر کرده، از ایران خاطرات خوشی با خود دارد، او شهرهای چالوس، ارومیه، شیراز، قشم و تهران را به شیوه‌ی هیچ هایکینگ دیده‌است، او در خاطراتش به احساس امنیت زیاد و احترام به او اشاره می‌کند.

در انتها می‌خواهیم توصیه‌های که افراد با تجربه و حرفه‌ای در این شکل از سفر ماجراجویانه را دارند برایتان بازگو کنیم؛ هیچ هایکرها توصیه می‌کنند از راه‌های پر رفت و آمد استفاده شود، در این شکل سفر قصد تنها زود رسیدن نیست، بلکه مسیر نیز خود بخشی از سفر است. در نتیجه به جای کوتاه‌ترین راه، راه‌های شناخته شده و معمول باید مورد استفاده قرار گیرد.

برای اینگونه سفرها، یک نقشه‌ی خوب و کارآمد از مهمترین و ضروریات سفر است. این روزها گوشی‌های هوشمند کار را راحت‌تر نیز کرده است، نرم‌افزارهای متعددی می‌تواند گردشگران را در این امر یاری کند. البته شرط احتیاط به همراه داشتن یک کتاب اطلس راه‌ها و جاده‌های مقصد است تا در صورت اتمام شارژ گوشی همراه مشکلی پیش نیاید. به قوانین و راهنماها توجه کنید و در صورت لزوم از پلیس و مسولان تامین امنیت کمک بخواهید. هیچ هایکینگ در واقع روشی است ماجراجویانه گفت‌ و گو با رانندگان و مردم محلی می تواند به سفر آنها کمک کرده و مفید باشد و البته مثل هر سفر ماجراجویانه دیگر، گردشگران باید برنامه سفر خود را با شخص یا اشخاصی در میان گذاشته و به صورت مرتب آنها را با خبر کنند. ماجراجویی خود نیازمند روحیه‌ای خاص است، اگر این روحیه رادر خود می‌بینید به دنبال همراهانی همچون خود باشید تا هم سفر برایتان ایمن‌تر شود و هم لذت‌بخش‌تر، برخی تجربیات هرچند سخت می‌تواند برایمان تجربه‌هایی بزرگ و منحصر به فرد را به ارمغان بیاورد.

 

سفر در زمان- قسمت دوم


در قسمت پیش شهرهایی را به شما معرفی کردیم که روزگاری مهد بزرگترین تمدن‌های جهان بوده‌اند، شهرهایی که برخی به دلایلی نامعلوم و برخی به علت تغییر شرایط اقلیمی خالی از سکنه شده‌اند؛ این شهرها که بقایای آنها به عنوان آثاری دیدنی قابل دسترسی هستند، هنوز با اسرار و رموزی همراهند که سبب شده بیش از پیش آنها برای گردشگران جذاب شوند.

اگر می‌خواهید بلیط هواپیمای خود را به شهری در زمان بگیرید تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

پترا(Petra)؛ اردن

پترا شهر صخره‌هاست، شهری که در دل کوه و صخره‌هایی به رنگ صورتی و گل‌های سرخ ساخته‌شده‌است. این شهر روزگاری پایتخت حکومت نبطی‌ها بوده‌است، نبطی‌ها از عرب‌های شمال جزیره بوده‌اند. در سال 105 میلادی رومی‌ها به حکومت نبطی‌ها خاتمه دادند و این شهر در جریان همین اتفاق کمی تخریب شد اما این پایان کار پترا نبود، سال‌ها بعد و در قرن هفتم میلادی،  اعراب این شهر را دوباره باز پس گرفتند تا آنکه یک قرن بعد زلزله‌ای این شهر را خالی از سکنه کرد. پترا در روزگار پر شکوهش قطب اقتصادی جهان باستان بوده و هنوز در میان خرابه‌های به جا مانده می‌توان شکوه معماری آنجا را به چشم دید. گفتنی است پترا در سال 2007 در فهرست عجایب هفتگانه‌ی جدید ثبت شد.

لپتیس ماگنا(Leptis Magna)؛ لیبی

لپتیس ماگنا یکی از شهرهای مهم و پر رونق اپراتوری روم بوده‌است، از شهری که روزگاری قطب تجاری و کشاورزی بوده‌ اکنون تنها خرابه‌هایی باشکوه به جامانده است. سپتیموس، از امپراتورهای معروف روم متولد این شهر بوده‌است و به دلیل اشتیاق و بلندپروازی‌های این امپراتور، شهر لپتیس ماگنا رونق بسیاری گرفت. شهر لپتیس ماگنا در نهایت در زیر شن‌ها مدفون شد؛ اگر می‌خواهید یکی از دست نخورده‌ترین بناهای به جای مانده از معماری روم را ببینید باید به این شهر سفر کنید، گفتنی است که این شهر در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده‌است.

تخت جمشید(Persepolis)؛ ایران

پایتخت باشکوه و تشریفاتی امپراتوری هخامنشیان که در حدود 200 سال شهری باشکوه، آباد و پر رونق بوده‌است. معماری کاخ‌های پارسی که در بقایای به جامانده از آن قابل مشاهده‌است بسیار ویژه و منحصر به فرد است. کتیبه‌ها و حجاری‌های بسیاری زیبایی در اکتشافات این منطقه به دست آمده‌است. متاسفانه این شهر باشکوه در اثر حمله‌ی اسکندر به آتش کشیده و تخریب شد؛ از آن زمان این شهر در میان زمان گم شد تا آنکه با اکتشافات جهان مدرن این یادگار پرشکوه از میان تاریخ سر برآورد. اکنون بخشی از کتیبه‌های به دست آمده به عنوان سندی مهم و تاریخی در موزه‌ها حراست می‌شود، گفتنی است پرسپولیس و یا تخت جمشید در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده‌است.

تروآ(Troy)؛ ترکیه

اگر می‌خواهید به حماسه‌ی ایلیاد سفر کنید، بلیط هواپیمای خود را به مقصد ترکیه‌ تهیه کرده و به این شهر تاریخی در شمال غرب ترکیه سفر کنید. یک باستان شناس آلمانی به نام هاینریش شلیمان در قرن 19 و در جریان حفاریه‌ای اکتشافی، بقایای چندین و چند شهر که بر روی هم بنا شده‌بودند را یافت، شواهد نشان می‌دهد احتمالا چنگ تروآ که در حماسه‌ی ایلیاد به آن اشاره شده در  تروآی8 اتفاق افتاده باشد.

کارتاژ(Carthage)؛ تونس

کارتاژ شهری باستانی در تونس کنونی که در لغت به معنای شهرِ نوست. تمدن کارتاژ که توسط کوچندگان فنیقی بنا شد و در سده‌های دوم و سوم پیش از میلاد از شکوه بسیاری برخوردار بود، بر سر چیرگی بر دریای مدیترانه، جنگ‌های بسیاری میان روم و کارتاژ  به وقوع پیوست، شکست در این جنگ‌ها کارتاژ را رفته رفته ضعیف و ضعیف‌تر کرد. این شهر به دست رومیان بازسازی شد و تا سال‌ها یکی از بزرگترین شهر‌های امپراتوری روم بود تا آنکه در جریان حمله‌ی حسن بن النعمان در سال 698 میلادی، تخریب شد. بازدید از بقایای این شهر تاریخی شما را بدون شک حیرت‌زده خواهدکرد. این مقصدی است که باید بلیط هواپیمای سفر بعدیتان را به آن بگیرید.

سانچی(Sanchi)؛ هندوستان

شهری مذهبی یادگار امپراتور آشوکا؛ قدمت معابدی که این شهر در خود جای داده به قرن سوم پیش از میلاد باز می‌گردد و یکی از شهرهای مهم برای بوداییان به شمار می‌رود. این شهر به تدریج خالی از سکنه و در میان جنگل‌ها گم شد تا آنکه در قرن 19 کشف و به جهان معرفی شد.

بازدید از شهرهای تاریخی و تمدن‌های گم شده حال و هوایی خاص را در انسان ایجاد می‌کند و بیش از هرچیزی شکوه و توانمندی بشر را در ساخت سازه‌های شگفت‌انگیز به ما نشان می‌دهد، شهرهایی که ما را با میراث گذشتگان و رشد و پیشرفت انسان در دوران طولانی زندگی‌اش بر روی این کره‌ی خاکی آشنا می‌کند، این بار بلیط هواپیمایتان را به مقصد شهری در زمان تهیه کنید.

 

سفر در زمان- قسمت اول

 

در گوشه و کنار این جهان، آثاری از شهرهایی می‌بینیم که روزی روزگاری، قلب تمدن‌های بزرگی بوده‌اند، شهرهایی پر رفت و آمد که نقشی مهم در روزگاران دورِ دور و یا نزدیک داشته‌اند. با دیدن خرابه‌های آنها شاید دشوار باشد تصور روزگار شکوه و رونقشان اما به دلایل گوناگون همچون بلایای طبیعی، جنگ، تغییرات آب و هوایی و ... این شهرها جایی در میان زمان گم شدند تا آنکه در اکتشافات باستانی سر از خاک برآوردند و قصه‌ی روزگار پر رونق و تمدنی پر ابهت را بازگو کردند. در این سفر شما بلیط هواپیمایتان را به مقصدی در زمان باید تهیه کنید.

ماچو پیچو(Machu piccu)؛ پرو

یکی از معروف‌ترین شهرهای گم شده‌ در زمان؛ این شهر گمشده‌ی تمدن اینکا در سال 1450 در ارتفاعات قلمروی اینکاها ساخته‌شد و یک قرن بعد با پیروزی امپراتوری اسپانیا متروک و خالی از سکنه شد و در میان جنگل انبوه از چشم‌ها ناپدید و گم شد. در سال 1911 هیرام(Hiram) مورخ آمریکایی، در جریان اکتشافات خود شهر ماچو پیچو را پیدا کرد؛ شهری با معماری خاص و منحصر به فرد که اکنون در فهرست میراث یونسکو نیز به ثبت رسیده. ماچو پیچو اکنون در محدوده‌ی کشور پرو واقع شده و هر ساله گردشگران بسیاری را به خود جلب می‌کند. ساخت و سازهای دولت پرو در محدوده‌ی این منطقه‌ی باستانی سبب شده تا ماچو پیچو در فهرست آثار در معرض خطر قرار گیرد.

آنگکور(Angkor)؛ کامبوج

در سال 1850 یک مامور فرانسوی در میان جنگل‌های انبوه کامبوج وقتی داشت خود را از راهی میانبر به جایی می‌رساند با خرابه‌های شهری باشکوه رو‌به‌ رو شد. انگکور که به شهر معبدها نیز معروف شده، یکی از پایتخت‌های مهم امپراتوی خمر در فاصله‌ی قرن نه تا 15 پس از میلاد بوده‌است. معبد انگکور وات، بزرگترین معبد تک مذهبی و نیز معبد بایون با صورتک‌های سنگی منحصر به فردش نیز در اینجا واقع شده است. در دوران انگکور شاهد تغییر دین از هندوئیسم به بودیسم بوده‌ایم. سرانجام با هجوم تایلند در سال 1431 این شهر ویران و ویرانه‌های آن در میان جنگل‌های انبوه گم شد. اگر می‌خواهید به مکانی سراسر اسرارآمیز سفر کنید، بلیط هواپیمایتان را بدون شک باید به مقصد این شهر گم شده بخرید.

پمپئی(Pompeii)؛ ایتالیا

در نزدیکی شهر ناپل ایتالیا، شهری است که 79 سال پس از میلاد مسیح در اثر فوران آتشفشان وزوو  در زیر خاکستر مدفون شد. همه چیز در این شهر از اشیا گرفته تا مردمان گویی در زمان یخ‌زده‌ و به همان حال باقی مانده‌اند. نام و نشان این شهر گم شد و از خاطرها رفت تا آنکه در قرن 18 دوباره کشف شد. اجساد قربانیان که به صورت مجسمه‌های کچی درآمده‌اند اکنون در نمایشگاهی قابل مشاهده‌اند، پمپئی یکی از مهمترین آثار دیدنی ایتالیاست، اگر بلیط هواپیمای شما به مقصد این کشور زیباست از این شهر تاریخی که روزی بندری باشکوه بوده‌است نیز دیدن کنید.

میزا ورده(Mesa Verde)؛ آمریکا

میزا ورده در جنوب غربی کلورادو، دهکده‌ای با معماری خاص قوم آناسازی است؛ این قوم در واقع سرخ‌پوستان بومی آمریکا بودند که در ساخت دهکده‌هایشان از خشت و گل و استفاده می‌کردند، این دهکده که متعلق به قرن 12 میلادی است، رفته رفته خالی از سکنه شد و امروز به عنوان شهری تاریخی، نشانی ویژه از معماری آن دوره‌ی بومیان آمریکاست.

تیکال(Tikal)؛ گواتمالا

مایا قومی از سرخ پوستان بودند که در جهان باستان تمدنی پیشرفته را بنا کرده بودند و پیشرفت‌هایی در زمینه‌ی ریاضیات، معماری و نجوم به دست آورده بودند، این قوم ناگهان شهرهای خود را رها کرده و به دامان کوهستان رفتند، بسیاری از شهرهای این تمدن باستانی علی رغم رونق و شوکتشان ناگهان خالی از سکنه شدند، چرایی که هنوز پاسخی قطعی برای آن وجود ندارد.

یکی از شهرهای مهم تمدن مایا، تیکال بود که در خلال سال‌های 200 تا 900 پس از میلاد رونقی بسیار گرفته بود و بالغ بر 100 هزار نفر جمعیت داشت. این شهر که در میان جنگل‌های بارانی قرار داشت، دچار جنگل زدایی و کاهش سریع جمعیت شد تا آنکه به کلی خالی از سکنه شد.

پالنکو(Palenque)؛ مکزیک

در میان شهرهای تمدن گمشده‌ی مایا، پالنکو شاید یکی از کوچکترین آنها باشد اما در برگیرنده‌ی بهترین آثار معماری و مجسمه‌سازی مایا‌هاست، قدمت آثار پالنکو بسیار بالاست و از همین رو گردشگران بسیاری را به خود جلب می‌کند. گفتنی است نقش برجسته‌ی پاکال سبب شده تا نظریه‌های عجیبی در ارتباط با حضور فرازمینی‌ها در این منطقه شکل بگیرد.

 

آثار کشف شده از این شهر که شامل معابدی بسیار حیرت‌انگیز می‌شود، اکنون در فهرست آثار یونسکو ثبت شده و هرساله گردشگران بسیاری برای دیدن این آثار بلیط هواپیمای خود را به مقصد گواتمالا تهیه می‌کنند.

در قسمت بعد همراه ما باشید تا با مکان‌های شگفت‌انگیز دیگر آشنا شوید، تمدن‌هایی گمشده و شهرهایی که ما را به دل تاریخ می‌برند.

برای دیدن عکسهای این مکان جذاب به سایت سفرستان مراجعه کنید.